Welke type ladder is het meest geschikt

Welke type ladder is het meest geschikt?


Vrijwel iedereen heeft wel één of meerdere ladders in huis. Zodra je gaat klussen of schoonmaken kom je er bijna niet onderuit om een ladder te gebruiken. Maar welke ladder gebruik je voor welke klus? Je kunt een simpele huishoudtrap niet gebruiken om tot aan het dak te komen, maar een steiger is weer een beetje te extreem. Een vouwladder is misschien van alle markten thuis, maar in de meeste gevallen volstaat een huishoudtrap ook prima. Kortom: een lastig parket! Want wat haal je nu wel en niet in huis? Wat is nu écht de beste keuze?

In dit artikel zetten we alle type ladders op een rijtje en leggen we uit voor welke klus deze het meest geschikt zijn. Zo wordt het voor jou hopelijk een stuk gemakkelijker om een definitieve keuze te kunnen maken.

Huishoudtrap

Een huishoudtrap is misschien wel één van de meest bekende trappen in Nederland. Bovendien wordt deze trap ook verreweg het meest gebruikt. De naam zegt het eigenlijk al, deze trap wordt namelijk vooral in en om het huis voor huishoudelijke klusjes gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van de bovenste kastjes, waar je zonder trapje niet bij kunt komen. Of het ophangen van lampen, het zemen van de ramen, enzovoorts. De huishoudtrap is echter van alle markten thuis, want je kunt hem in de meeste gevallen ook gewoon als een handig opstapje gebruiken. Kortom: het is niet vreemd dat deze trap in de meeste huishoudens wel te vinden is.

Het grootste voordeel van een huishoudtrap is dat deze voor heel veel verschillende klussen in en om het huis te gebruiken is. Daarnaast is deze ook weer gemakkelijk in te klappen en door zijn relatief schappelijke formaat ook weer eenvoudig op te bergen. Het nadeel van een huishoudtrap is dat je hier zeker niet alles mee kunt bereiken en dat er ook geen bak voor extra gereedschap is. Hierdoor zal klussen op hoogte moeilijker gaan, omdat je simpelweg alles met je mee moet blijven sjouwen.

Huishoudtrap

Dubbelzijdige trap

Dan is er ook nog de dubbelzijdige- of simpel gezegd de dubbele trap. Deze trap wordt zo genoemd, omdat deze van beide kanten beklommen kan worden. Dat lijkt misschien overbodig, maar dit is natuurlijk ontzettend handig. Wanneer je de trap van beide kanten kunt beklimmen, is he mogelijk om met twee personen tegelijkertijd op hoogte te werken. Bijvoorbeeld als je samen iets wilt optillen of bevestigen. In dat geval kun je eenvoudig samen op de trap staan, zonder dat de veiligheid verder in geding hoeft te komen.

Het grootste voordeel van een dubbelzijdige trap is dat je dus aan beide kanten met één persoon kunt staan. Daarnaast is deze voor een heel groot aantal klussen beschikbaar en zelfs mogelijk voor professioneel gebruik. Deze trap is vaak wel iets lastiger op te bergen dan een standaard huishoudtrap, omdat deze wat breder is.

Opsteekladder

Een opsteekladder of schuifladder bestaat eigenlijk uit meerdere ladders in één trap. Hierdoor kun je de trap voor heel veel verschillende klussen op hoogte gebruiken. Of je nu slechts op relatief kleine hoogte wilt werken of juist tot aan de dakpannen van het huis wilt reiken, werkelijk alles is mogelijk! Een schuifladder gebruik je dus voornamelijk om grotere hoogtes te bereiken, maar kan ook eenvoudig worden gebruikt voor kleinere klussen als hij minder ver wordt uitgeschoven.

Het grootste voordeel van een schuifladder is dat je niet meerdere trappen of verschillende groottes hoeft te kopen. Je hebt slechts één ladder nodig om alle mogelijke hoogtes te kunnen bereiken. Een schuifladder wordt dan ook vaak toegepast voor professioneel gebruik. Het enige grote nadeel van een schuifladder is dat deze lastig op te bergen is in een gewone schuur of garage.

Steiger

Een steiger wordt met enige regelmaat ook gewoon door particulieren gehuurd. Meestal met de reden dat er voor een langere tijd gebruik van wordt gemaakt. Bijvoorbeeld bij het verven van de buitenkant van het huis, het plaatsen of herstellen van een dakkapel, enzovoorts. Bovendien zijn er heel veel verschillende soorten steigers verkrijgbaar, waardoor je deze geheel naar wens kunt en de type klus kunt aanpassen.

Het grootste voordeel van een steiger is dat deze langere tijd kan blijven staan en dat je over voldoende beweegruimte beschikt. Hierdoor hoef je dus niet meer tussentijds van de steiger af te komen, want je kunt ook gewoon eenvoudig al je spullen meenemen. Een groot nadeel van een steiger is dat hier allereerst een goede opbergruimte voor gevonden moet worden, maar ook dat het opbouwen en afbreken de nodige tijd in beslag neemt.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl

Populaire blogs