Zo kies je de juiste ledlamp!

Zo kies je de juiste ledlamp!


Ledlampen zijn tegenwoordig in alle soorten en maten verkrijgbaar. Dat is ook geen wonder, want ze zijn door de jaren heen plotseling mateloos populair geworden. Inmiddels hebben ze de meest conventionele lichtsoorten voorgoed van hun troon gestoten. De kans is groot dat ook jij al een aantal ledlampen in huis hebt en er wellicht zelfs aan denkt om je collectie uit te breiden. Maar hoe kies je nu de juiste ledlamp? Waar let je op? En hoe weet je dat deze lamp het meest geschikt is voor de door jou bedachte situatie. Led lampen kopen? Hier moet je op letten!

Laat je niet (mis)leiden door de prijs

Een grote fout die veel mensen maken bij het kopen van nieuwe lampen is kijken naar de prijs. Wanneer je een bouwwinkel binnenstapt en het enorme assortiment lampen ziet, dan is het ook heel verleidelijk om voor een lamp te kiezen met de laagste prijs. Bedenk echter wel goed dat de aanschafprijs niets over de levensduur van de lamp zegt. Daardoor is de kans groot dat je een wat goedkopere lamp al na enkele maanden tot een jaar kunt vervangen, terwijl een ledlamp uit een duurder segment jaren mee zal gaan. LED lampen verdien je terug op de lange termijn én de elektriciteitsfactuur.

Hierbij moeten we onszelf wel direct iets verbeteren, want goedkoop is zeker niet altijd duurkoop. Niet als het om ledlampen onderling gaat tenminste. Zo zijn er ook ledlampen die stukken goedkoper zijn. Dat betekent niet dat ze direct slechter zijn of over een kortere levensduur beschikken. Vaak heeft dit te maken met de sterkte van de lamp. Ook dat hoeft in bepaalde situaties geen probleem te zijn. Het is dus zeker mogelijk om prijzen te vergelijken bij ledlampen onderling, maar maak in elk geval niet de fout om je te laten verleiden door traditionele lampen. Dan kom je namelijk wel bijna altijd voor een teleurstelling te staan.

Correcte lichtopbrengst

Het is bij ledlampen zeer moeilijk te bepalen wat de correcte lichtopbrengst is. Bij traditionele lampen ben je wellicht gewend om op de lichtopbrengst in Watt te letten. Dit gaat bij led verlichting niet op. Simpelweg omdat deze elektriciteit veel efficiënter om kunnen zetten naar licht. Hierdoor heb je minder Watt nodig om dezelfde hoeveelheid licht te bereiken. Het beste advies blijft daarom om enkele lampen uit te proberen of om eventueel de nodige advies in de winkel of webshop te vragen. Soms zijn er ook tabellen bij webshops aanwezig waarop je eenvoudig kunt vaststellen welke lichtsterkte voor jouw ledlamp het meest geschikt is.

Kleursterkte

Ook een belangrijk aspect bij het kopen van een nieuwe ledlamp is de kleursterkte. Deze bepaalt immers voor een groot deel de sfeer die de lamp geeft. Voorheen hadden ledlampen een slecht imago omdat ze enkel in wit licht verkrijgbaar was. Dit was natuurlijk weinig sfeervol. Inmiddels is dit wel anders en zijn ledlampen in alle soorten, maten én kleuren verkrijgbaar. Hierdoor kun je de sfeer geheel naar wens aanpassen. Bedenk daarom goed welke sfeer je zoekt voor de desbetreffende ruimte en wat de functie van de lamp hier gaat worden. Zo vind je binnen mum van tijd een kleursterkte die hierbij past.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl