7 Tips keuken kopen
Je woning opknappen met een nieuwe keuken is leuk, maar een keuken kopen is ook een behoorlijke investering. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom geven wij zeven tips bij het kopen van een nieuwe keuken.
1. Bepaal de opstelling van je keuken
Als je een nieuwe keuken koopt, wil je natuurlijk alles wat je nodig hebt. Denk daarom vooraf wat je allemaal nodig hebt.
Houd allereerst rekening met hoeveel opbergruimte je wilt. Met een groot gezin wil je wellicht meer kasten en lades dan als je alleenstaand bent.
Welk keukenapparatuur gebruik je het vaakst en welke wil je en kan je in laten bouwen? Denk hierbij aan de oven, magnetron, afwasmachine, kookplaat en afzuigkap.
Wil je een keukeneiland? En wil je deze dan multifunctioneel of puur om meer aanrechtruimte te hebben? Misschien is een ontbijtbar leuk?
Hoe wil je koken, met gas of inductie? De aanschaf en het gebruik van een gaskookplaat is vaak lager dan inductie. Bovendien kun je alle soorten pannen gebruiken. Hoewel het gebruik van gas goedkoper is, wordt er ook veel warmte verspilt. In dat opzicht is het duurder dan koken met inductie. Daarnaast is de prijs van gas sterk afhankelijk van de prijs van olie en daardoor schommelen de kosten. Een inductieplaat is duurder dan gas, maar omdat er weinig energie verloren gaat is het rendement hoger en is het beter voor het milieu.
2. Maak een ontwerp van je keuken
Nu je weet wat je in je keuken wilt, kun je denken aan de vormgeving. Meet allereerst op hoeveel ruimte je hebt, dan weet je in welke kaders je kunt werken.
Modern, landelijk, of tijdloos, er zijn genoeg keukenstijlen om uit te kiezen. Kijk bij het kiezen van de stijl natuurlijk naar wat je mooi vindt, maar vergeet de rest van het huis niet. Je keuken wordt het mooiste als deze een geheel vormt met de stijl van je woning.
Ook voor materiaal zijn er genoeg opties. Dit hangt natuurlijk samen met de uitstraling die je wilt, maar duurzaamheid speelt ook een rol. Een massief houten keukenkast zal langer meegaan dan een keukenkast van fijn geperst hout met een kunststof front.
De verlichting van je keuken heeft veel invloed op de sfeer. Maar let vooral op of je goed kunt zien wat je aan het doen bent. Met slechte verlichting heb je voor dat je het weet een ongeluk tijdens het snijden van je groenten.
3. Bepaal het budget voor je nieuwe keuken
Je nieuwe keuken is in zicht. Er is echter geld nodig om hem te realiseren. Misschien kun je de keuken kopen met je spaargeld. Heb je niet genoeg gespaard, dan zal je misschien dingen moeten schrappen.
Wil je toch heel graag die ontbijtbar, maar overschrijdt het je budget? Geld lenen is een optie. Dit doe je het beste met een persoonlijke lening, omdat de rente hiervan aftrekbaar zijn wanneer je de lening gebruikt voor het verbouwen van je woning. Gebruik een vergelijkingssite zoals Geld.nl of Rente.nl om een voordelige persoonlijke lening te vinden met voorwaarden die bij je wensen passen.
Keukenaanbieders bieden soms aan de keuken in termijnen te betalen. Hier betaal je vaak rente over. Kijk dus goed of je hiermee niet duurder uitkomt dan met een persoonlijke lening.
4. Vergelijk keukenaanbieders
Je weet nu wat je precies wilt en hoeveel geld je er voor over hebt om de nieuwe keuken te kopen. Tijd om naar een keukenaanbieder te gaan. Keukenaanbieders verschillen erg van prijs en service. Het doet je goed langs verschillende aanbieders te gaan en ze hun oren van het hoofd te vragen. Je let hierbij natuurlijk op de prijs, maar een goede service is ook fijn. Je wilt de aanbieder wel kunnen vertrouwen.
5. Vraag naar leverings- en betalingsvoorwaarden
Hoe aardig de verkoper ook is en hoe goedkoop je droomkeuken dan mag zijn, als ze niet in jouw regio leveren en monteren, schiet het niet op. Vraag daarom de keukenaanbieder hoe dit zit.
Vraag daarnaast naar de betalingsvoorwaarden. Vaak vragen ze je 30% tot 50% van de koopsom vooruit te betalen, 40% tot 60% bij de oplevering en het overige percentage na de installatie.
6. Vraag naar garantie van je keuken
Keukenaanbieders bieden vaak lange garantie aan. Hoe langer, hoe beter natuurlijk. Om problemen met de garantie te voorkomen, is het verstandig de keuken te laten monteren door de monteurs van de winkel. Mocht de keuken foutief zijn geïnstalleerd, kunnen ze het niet verwijten dat je zelf de keuken slecht hebt gemonteerd.
7. Slaap er een nachtje over
Nu je al deze stappen hebt ondernomen, wil je natuurlijk zo snel mogelijk die keuken kopen. Maar maak door je enthousiasme geen overhaaste beslissingen. Slaap er nog een nachtje over en laat alle informatie bezinken. Als je tijdens je bezoeken aan de keukenaanbieders notities hebt gemaakt, kun je deze nog even naast elkaar leggen om zo de beste keuze te maken.
Comments are closed here.