Bedtextiel : dekbedden : kussens

Bedtextiel / dekbedden / kussens


Het textielgedeelte van het bed verdient ook de nodige aandacht. De ventilatie van kussens en dekbedden moet goed zijn, het kussen moet goed liggen etc. Zowel kussen als dekbed wordt tegenwoordig in allerlei materialen geleverd.

Dekbed

Per jaar worden in Nederland zo’n 600.000 dekbedden verkocht. Een derde daarvan is met dons gevuld. De rest heeft een synthetische of wollen vulling. Daarnaast zijn er nog de exclusieve natuurvezels zoals zijde. Een nieuw product-informatiesysteem brengt lijn in het aanbod. Toch is ook de deken niet vergeten, als beddengoed, elektrische onderdeken of handige plaid.

Anti-allergie dekbed

Stofallergie wordt vrijwel altijd veroorzaakt door de huisstofmijt. Synthetische dekbedden worden vanwege het wasgemak daarom aangeprezen als ‘anti-allergisch’. Dit in tegenstelling tot dons. Niets is minder waar. Het dichter geweven tijk van donzen dekbedden houdt juist meer mijten tegen. Wie echt last heeft van allergie zal gewoon wat vaker moeten wassen. Sinds kort is er beddengoed op de markt (kussen, dekbed met polyester vulling, matrasbeschermer) dat voorbehandeld is met Actigard, een product van het Zwitserse Sanitized. De stof wordt fabrieksmatig aangebracht op polyester en katoen en remt in zeer sterke mate de groei van de huismijt, net als overigens schimmels en bacteriën. Na 4 weken zijn de mijten zelfs zo goed als verdwenen.

Elektrische deken

Wie het toch nog te koud of te klam heeft, kan kiezen voor een elektrische (onder)deken. Ze zijn er als zwakstroom- of netspanningsdeken. De tweepersoons uitvoeringen zijn vaak voorzien van een gescheiden temperatuurregeling. Ook zijn er dekens die extra voetenwarmte kunnen geven. De nieuwste modellen hebben 5-10 warmtestanden of een traploze temperatuurregeling. De allernieuwste computergestuurde typen houden de temperatuur zelfs constant, ook onder wisselende omstandigheden. Elektrische dekens verbruiken evenveel energie als een gloeilamp van 40 Watt. De beveiliging is optimaal. Goede elektrische dekens schakelen zichzelf na een aantal uren automatisch uit. Sommige modellen hebben een afkoppelbare snoeraansluiting. Handig voor als de deken in de was moet. 

Kussen

Maar liefst 68% van de bevolking heeft last van hoofd- en/of nekpijn bij het opstaan. Vaak ligt dat aan een verkeerde slaaphouding. Het kussen speelt daarin een hoofdrol. Bij een verkeerde ondersteuning worden de nek- en ruggewervels overbelast. Het eindresultaat is een vermoeid gevoel of, erger nog, die chronische hoofd- en rugpijn.

Anatomische kussens

Onderzoek heeft geleid tot een uitgekiende serie kussens. Deze zogenaamde anatomische kussens ondersteunen hoofd en nek precies daar waar het nodig is. Ze hebben vaak een ingebouwde nekrol, een verlaagd middengedeelte en verhoogde zijcompartimenten. De vulling is opgebouwd uit meerdere materialen in verschillende hardheden. Het nekgedeelte is het stevigste. Bij sommige kussens is de dikte variabel dankzij een lucht- of waterreservoir of uitneembare nekrol.

Materialen

Wie van puur natuur houdt, kan een kussen kiezen met een tijk van ongebleekte katoen, gevuld met een mengsel van veren en dons. Daarnaast is er scheerwol, dat voor kussens verwerkt wordt tot handzame bolletjes. Ook kapok is terug van weggeweest, vooral vanwege de goede vormvaste eigenschappen. Bij de voorgevormde kussens vinden we vaak latex (natuurrubber) vullingen. Nieuw is een kussen met flexibele latex cilinders, die vervolgens weer ommanteld zijn met synthetische vezels. 

Vulling

Elk materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Natuurlijke vullingen zoals veren zijn relatief kwetsbaar. Synthetische vullingen scoren wat lager als het gaat om vochtregulatie, maar hebben als groot voordeel hun wasbaarheid. Handig als logeer- of kinderkussen. Ze mogen zelfs gecentrifugeerd worden en zijn dan in een mum van tijd weer droog. Gemengde vullingen zijn een praktisch alternatief. Ze bestaan vaak uit een mix van staafjes polyetherschuim en schachtloze veren. Soms worden kussens met een synthetische vulling voor het comfort nog voorzien van een extra laagje dons of wol.

You may also like

LEAVE A COMMENT

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl