Hoe belangrijk is de ligging van de tuin voor het tuinontwerp?

Hoe belangrijk is de ligging van de tuin voor het tuinontwerp?


Bij het maken van een tuinontwerp is het belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Hierbij speelt vooral de hoeveelheid zonlicht en schaduw in de tuin een belangrijke rol. De zon in tuin berekenen is dan ook van essentieel belang voor een passend tuinontwerp. Hierbij moet je niet alleen denken aan de ligging van de tuin, maar ook aan voorwerpen en planten die in de tuin aanwezig zijn en schaduw vormen.  Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je de hoeveelheid zon in de tuin kunt berekenen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een bezonningsonderzoek te laten uitvoeren. Hierbij maken professionals een exacte berekening van de hoeveelheid zon, waardoor je jouw tuinontwerp kunt verbeteren. Maar hoe belangrijk is dit nu écht?

Zon en schaduw van grote invloed op het tuingenot

Als je beschikt over een eigen tuin, kun je waarschijnlijk niet wachten om van de komende zomers te genieten. Heerlijk vertoeven in het zonnetje met een hapje en een drankje. Alhoewel, dan moet de zon natuurlijk wel fijn op jouw terras schijnen. En daar gaat het nog wel eens mis! Door een bezonningsonderzoek uit te laten voeren, weet jij precies op welke plekken in de tuin voldoende zonlicht is en waar de zon opkomt. Hier kun je vervolgens je terras op aanpassen, zodat je altijd van voldoende warmte en licht geniet!

Zon en schaduw van grote invloed op het tuingenot

Extra tip: let naast de hoeveelheid zonlicht en schaduw ook op de windrichting in de tuin. Zo voorkom je dat je je terras letterlijk uitwaait.

Waarom een bezonningsonderzoek?

We spraken al eerder over de mogelijkheid om een bezonningsonderzoek uit te laten voeren. Maar waarom zou je dit doen?

Allereerst kan het om meerdere redenen handig zijn om de hoeveelheid zon in de tuin te bepalen. O.a. voor het tuinontwerp, maar ook als de buren bijvoorbeeld een uitbouw willen plaatsen en je daardoor een hoop zonlicht in de tuin kwijtraakt. Je staat dan steviger in je schoenen als je het niet eens bent met deze verbouwing. Een bezonningsstudie kan tevens informatie opleveren als je zelf een uitbouw wilt laten plaatsen.

Waarom een bezonningsonderzoek?

Hoe belangrijk is zonlicht voor de tuin?

“Ik zit toch nooit in de volle zon, dus voor mij maakt de ligging van de tuin niet uit”, wist je dat deze opmerking steeds vaker gebruikt wordt? Natuurlijk zit er een kern van waarheid in als je een tuin enkel zou gebruiken om een kleurtje op te doen, maar zonlicht is voor nog zoveel meer verschillende elementen van de tuin belangrijk.

Planten hebben bijvoorbeeld altijd wel een kleine hoeveelheid zonlicht nodig om te kunnen groeien. Daarnaast komen de kleuren in de tuin veel beter tot leven. Bovendien zal de temperatuur in de tuin ook een stuk aangenamer zijn. In een zonovergoten tuin is het in het voorjaar bijvoorbeeld veel beter vertoeven dan wanneer deze heel schaduwrijk is. Zonlicht is daarom niet alleen van belang voor het opdoen van een kleurtje, maar ook voor het tuingenot en de beplanting.

Wist je dat we in schaduwrijke tuinen ook veel meer schimmels en groene aanslag aantreffen? Dit komt doordat water minder snel verdampt en er daardoor een goed klimaat voor mossen en schimmels ontstaat. Natuurlijk is de ligging van de tuin niet te veranderen, maar je kunt het tuinontwerp er wel op aanpassen. Een bezonningsonderzoek kan jou hierbij helpen.

 

 

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl