onderhoud cv ketel

Hoe onderhoud je een CV ketel?


We weten allemaal dat elektronische apparaten veel onderhoud vragen. Ondanks deze kennis vergeten we vaak één belangrijk apparaat in huis: de CV ketel. Door de CV ketel goed te onderhouden, verleng je de levensduur en optimaliseer je de werking. Hierdoor verklein je de kans op storingen en gevaarlijke situaties. Daarnaast kan goed onderhoud het rendement van de CV ketel verhogen. Maar hoe onderhoud je een CV ketel eigenlijk en is het ook mogelijk om dit zelf te doen?

Zelf doen of toch een professional inschakelen?

Klein onderhoud kan je gemakkelijk zelf doen. Toch vraagt het grote onderhoud van een CV ketel om meer kennis, ervaring en speciale gereedschappen. Wij raden aan om het onderhoud elk jaar door een professional te laten uitvoeren. Zo ben je overtuigd van een goede werking van de ketel en behaal je het hoogste rendement. In veel gevallen kan AKC loodgieter de uitkomst bieden. Zij zijn niet alleen capabel voor het onderhouden van de ketel, maar kunnen ook waar nodig reparaties uitvoeren.

cv ketel onderhoud

Vul de waterdruk op tijd bij

Er zijn enorm veel dingen die je zelf kunt doen voor het onderhouden van je CV ketel. Het bijhouden van de waterdruk is daar één van. Wanneer de installatie niet over genoeg water beschikt, zal deze niet naar behoren werken. Hierdoor wordt het rendement verlaagt en beschik je over een verlaagd woongenot. Gelukkig is een verlaagde waterdruk gemakkelijk zelf te verhelpen. Over het algemeen moet de ketel over een druk van minimaal 1.0 bar beschikken. We zien de druk liever schommelen tussen de 1,5 en 2 bar. Geeft je meter aan dat er helemaal geen sprake meer is van waterdruk? Dan is de kans groot dat er sprake is van een lekkage. In dat geval is het belangrijk om direct een monteur in te schakelen.

Het bijvullen van de waterdruk gaat als volgt:

  • Stap 1: Draai de thermostaat uit
  • Stap 2: Controleer de temperatuur op de ketel. Deze moet onder de 40 graden zijn
  • Stap 3: Haal de stekker van de ketel uit het stopcontact
  • Stap 4: Sluit de vulslang van de ketel aan op het water en laat deze voorzichtig vollopen. Pas op eventuele luchtbellen.
  • Stap 5: Hou vervolgens de manometer in de gaten. Als de druk tussen de 1,5 en 2 bar komt, kunnen de kranen weer uit.
  • Stap 6: Steek de stekker weer in het stopcontact en zet de thermostaat aan.

Ontlucht de radiatoren

Ook het ontluchten van de radiatoren kan je gemakkelijk zelf doen. Als de radiatoren gevuld zijn met luchtbellen, kan de ketel minder warmte leveren. Hierdoor wordt het rendement van de ketel snel verlaagd. Begin bij de radiatoren die het verst van de ketel vandaan liggen en werk zo omhoog.

Voor het ontluchten van de radiatoren is het belangrijk dat je een doek, een emmer en een radiatorsleutel gebruikt. Zorg ervoor dat je eerst de stekker van de ketel uit het stopcontact verwijderd en de temperatuur van de ketel weer onder de 40 graden komt. Draai vervolgens de radiatoren helemaal dicht. Hou een doek paraat terwijl je het ventiel opendraait. Wacht net zolang totdat er water uit het ventiel begint te komen, dat betekent dat alle lucht weer verwijderd is. Vervolgens kan je de radiatoren weer open draaien en mag de ketel weer aangezet worden.

ontlucht radiatoren

You may also like

Hoe onderhoud je kunstgras?

Een patchkast kopen

Wat is een serverkast?

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl