Hoogteverschil tuin opvangen


Veel tuinen beschikken over een zeer duidelijk hoogteverschil. Dit is niet alleen minder mooi, maar ook nog eens enorm onhandig en gevaarlijk. Door het hoogteverschil is de kans op ongelukken door misstappen een stuk groter. Zeker bij grote hoogteverschillen is het lastig om nog wat van je tuin te maken. Gelukkig zijn er genoeg manieren om het hoogteverschil tuin op te vangen. In dit artikel leggen we uit op welke manieren het hoogteverschil kan worden opgevangen en hoe je dit het beste kunt aanpakken voor een veiligere en mooiere tuin.

Hoogteverschil tuin opvangen: een talud plaatsen

Een fraai hoogteverschil is voor menig tuinontwerper een ware uitlaatklep als het gaat om creativiteit. Voor de bewoners zelf is het vaak wat minder, omdat een oplossing soms hoog in de papieren kan lopen. Een talud wordt vaak gebruik om hoogteverschil tuin op te vangen. Talud is een Frans woord wat vrij vertaald ‘helling’ betekent. Taluds zie je veel op openbare plekken, langs dijken of watergang. Ook in de tuin komen ze steeds vaker voor, maar het is geen goedkope oplossing. Daarnaast moet het ook nog aan meerdere regels voldoen, waardoor het altijd door een vakman geplaatst moet worden. Zo mag de helling niet te stijl zijn, omdat je zo het risico loopt dat de grond gaat schuiven. Uiteraard moet de talud ook beloopbaar zijn. Als het hoogteverschil tuin dusdanig groot is dat de helling niet flauw gemaakt kan worden, moet de tuinontwerper kiezen voor een afstand tussen de treden om zo alsnog een veilige helling te kunnen maken. Tip: laat een leuning plaatsen langs de talud voor extra grip en veiligheid zodat glijpartijen voorkomen kunnen worden.

Hoogteverschil tuin opvangen: het plaatsen van trappen

Om hoogteverschil tuin te overwinnen krijg je het mooiste effect door bloktreden toe te passen. Als je een trap wilt maken om het hoogteverschil op te vangen is het belangrijk dat je eerst met de tuinontwerper bespreekt wat slim is. Zo kunnen trappen van vlonderhout enorm mooi zijn om te zien, maar zijn ze wel een stuk minder functioneel. Deze treden worden immers heel snel glad en als ze op een veelgebruikte locatie liggen is de kans groot dat er glijpartijen ontstaan en dat wil je uiteraard voorkomen. Bedenk ook dat het mogelijk moet zijn om met vrijwel allerlei voorwerpen van de trappen af te komen. Beschikt jouw tuin bijvoorbeeld over gras? Dan is een trap waarschijnlijk niet echt een goede keuze om het hoogteverschil tuin op te vangen. Met de grasmaaier de trap kan immers best lastig zijn. Ook als er regelmatig fietsen over het hoogteverschil vervoerd moet worden raden wij eerder een talud of andere oplossing aan.

Hoogteverschil tuin opvangen: gebruik zit- of zichtmuren

Als jouw tuin beschikt over een duidelijk hoogteverschil is het uiteraard belangrijk dat je hier iets aan doet. Maar waarom zou je niet gelijk iets gunstigs maken van een lastige situatie? Wat dacht je van zitmuren? Dit zijn muren die gebruikt worden om het hoogteverschil tuin op te vangen en kunnen tevens gebruikt worden als zitplaats. Zet er een paar mooie potten met bijzondere planten in en je hebt gelijk een sfeermaker te pakken voor de tuin. Let op: muren die specifiek zijn gemaakt om op te zitten zijn slechts beperkt in hoogte om aan de veiligheidseisen te voldoen. Meestal variëren de hoogtes van zitmuren tussen de 30 en 50 centimeter, gemiddeld is dit 45 cm. Als dit niet mogelijk is om het hoogteverschil in de tuin op te lossen kan je ook gebruik maken van zichtmuren. Dit zijn muren die aparte scheidingen maken in de tuin om zo ruimtes aan te duiden. Dit kan de tuin een zeer speelse uitstraling geven. Bespreek met de tuinontwerper de verschillende opties.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl