Tuin maken
Voor velen is de tuin een plek om lekker bij te komen, te genieten van de buitenlucht en om er te ontspannen. Bij het aanleggen van een tuin is de voorbereiding één van de belangrijkste aspecten. Zowel het zelf aanleggen of het laten aanleggen van uw tuin kost enig denkwerk. Heeft u zelf geen idee hoe uw droomtuin eruit moet komen te zien? Vraag een expert eens om advies! Deze kan met u meedenken over de aanleg van een droomtuin.
U heeft een droomtuin voor ogen. Wie denkt dat hij dit ideaal zomaar met een schop en een paar plantjes kan verwezenlijken komt bedrogen uit. De praktijk levert altijd weer complicaties op. Wie een harmonieus geheel wil, doet er goed aan gedegen voorbereidingen te treffen.
De oriëntatie
Voordat u enthousiast planten en grindtegels aanschaft moet u zich eerst een aantal zaken afvragen:
- Wat wilt u voor een tuin? Een met een gazon, veel planten of misschien toch een vijver? Hou er rekening mee dat dit veel onderhoud vergt. Denk bij een gazon bijvoorbeeld aan grasmaaien of bemesten. Wilt u niet (te) veel tijd aan tuinonderhoud besteden? Dan is een tuin met houten vlonders of verhardingen aan te bevelen. Wanneer u kinderen heeft, dan wilt u voor hen toch speelruimte hebben.
- Wat moet de stijl van de tuin zijn? Iedereen zal direct begrijpen dat je bij een modern huis een andere stijl toepast dan bij een oud boerderijtje.
- Wat is mogelijk in de tuin? Vanzelfsprekend kent een kleine tuin haar beperkingen.
- En niet in de laatste plaats: wat laat het budget toe? Bedenk wel dat een investering in de tuin in principe een investering voor jaren is. Men kan beter iets aanschaffen waarover men meteen tevreden is. Een aankoop waarover u minder tevreden bent kan duur uitpakken wanneer u dit element van de tuin achteraf moet vervangen.
Het ontwerp
U hebt allerlei ideeën omtrent uw droomtuin en om te kijken wat haalbaar is moeten de ideeën op papier worden gezet. Daarbij is het handig dat u weet welke producten er te koop zijn en welke attributen u in de tuin wilt hebben. Aangezien de kunst van het ontwerpen van tuinen niet aan iedereen besteed is, kunt u ervoor kiezen een tuinarchitect in te huren. Met de antwoorden uit de oriëntatiefase gaat deze aan de slag en probeert uw droomtuin te creëren. De architecten weten als geen ander waar je op moet letten. Zo kijken zij naar de stijl van het huis, of een eventuele vijver wel genoeg zonlicht krijgt, welke tuin eenvoudig is in onderhoud etc.
Om kosten te sparen richten mensen vaak liever zelf een tuin in dan dat ze een tuinarchitect inschakelen. Maar het inrichten van een tuin is – met al het benodigde materiaal – geen goedkope zaak. Daarom is een gerealiseerd ontwerp dat meteen goed is uiteindelijk voordeliger.
Wanneer u zelf tot het ontwerpen overgaat, werk dan op millimeterpapier en maak een schaaltekening. Schetsen gaat het best met een zacht potlood. Pas wanneer het ontwerp definitief is kun je de potloodlijnen met inkt overtrekken.
Geef eerst aan waar het noorden zich bevindt. Vervolgens worden de randvoorwaarden gezet: waar zitten de ramen, de poort en de deur? En hoe schijnt de zon op de tuin? Welke elementen moeten bewaard blijven? Hoe loopt het pad van de poort en schuur naar het huis? Nu kunt u de grote elementen in de tekening aangeven: de vijver, de kweekkas, het gazon of het terras.
Probeer uw tuin, mits deze groot genoeg is, te zien als een huis met kamers: elk heeft zijn eigen inrichting. Zo kunt u in de ene kamer een rozentuin creëren, in de ander een vijvertuin. Bij een kleinere tuin is dit plan moeilijker te realiseren, maar niet onmogelijk. Achter een haag kan men bijvoorbeeld een terrasje aanleggen.
Terras
Een terras, een speciaal plaatsje in de zon. Wie de hele dag in het zonnetje wil zitten doet er goed aan twee of zo nodig drie terrassen aan te leggen voor de ochtend, middag en avond. Zet het terras trouwens nooit dicht bij het raam, anders kijkt u, wanneer u binnen zit, de hele tijd tegen de tuinstoelen aan. Een terras midden in de tuin geplaatst geeft u bovendien het gevoel dat u zich in de tuin bevindt. Houd bij het ontwerpen van een terras rekening met een ruimte van 2m² voor elke zitplaats. Wil je langer ‘s avonds buiten zitten? Denk dan bijvoorbeeld aan een eigengemaakte vuurtafel voor bij je loungeset.
Paden
Paden hebben verschillende functies. Een hoofdpad moet al gauw 70 à 80 cm breed zijn. Wilt u er met de fiets door kunnen is dat rond de 1.25m. Voor kleine paadjes die gebruikt worden bij tuinonderhoud moet u rekening houden met een breedte van 50 cm. U hoeft een pad niet recht te laten lopen. Een slingerend pad brengt een ruimtelijk effect.
Effecten
Er zijn tal van middelen om de tuin iets extra’s mee te geven. Wie bijvoorbeeld maar een klein stukje grond heeft kan elementen als een pergola of een heg in de lengte plaatsen. Hierdoor lijkt de tuin langer. Elementen geplaatst in de breedte hebben het effect dat de tuin breder lijkt. Diagonalen brengen spanning. Een gazon geeft juist weer rust in de tuin.
De realisatie
Het werk kan beginnen. Nu de vraag: legt u de tuin zelf aan of laat u dat over aan de hovenier? Veel mensen schakelen een hoveniersbedrijf in wanneer het om de wat grotere projecten (zoals het aanleggen van vijvers) gaat. Tuinarchitecten hebben zo hun hoveniersbedrijven waarmee ze samenwerken. Ook is er een groot aantal hoveniers dat zelf aan het ontwerpen van tuinen doet. Een goede hovenier moet van alle markten thuis zijn. Zo dient hij verstand te hebben van bestrating, timmerwerk, vijvers en natuurlijk het groene aspect van de tuin.
Wanneer u een hovenier of architect inhuurt komt deze in de regel de eerste keer vrijblijvend bij u langs. Aan de hand van wat hij ziet en wat u wilt wordt een ontwerp gemaakt. Mocht u er voor kiezen zelf de tuin aan te leggen: plaats eerst de harde elementen, zoals de paden, het terras en de omheining. Wanneer dat klaar is kunt u de grote beplantingen zoals bomen en heesters aanbrengen. Om het geheel af te maken worden kleine bodembedekkertjes geplant. Tijd om de tuin aan te kleden met accessoires en meubilair. Zelfs de kleinste tuin kan gezellig worden gemaakt met potterie of hangmanden.
De nazorg
“Hèhè, mijn droomtuin is af!”, zult u denken. Fout! Want een tuin is een levend iets dat altijd onder invloed staat van de wisselende weersomstandigheden. Daarom moet hij goed worden bijgehouden. En omdat de natuur soms onvoorspelbare dingen doet, dreigen bijvoorbeeld de lelijke plekken in het gazon de droom van uw ideale tuin te verstoren. Verschillende hoveniers leveren als extra service de nazorg. Zij kijken, wanneer de tuin tot volle wasdom komt, of er maatregelen genomen moeten worden.
In veel gevallen wil het, dat de aangelegde tuin nog verre van een droomtuin is. Pas als alle planten en bomen gaan groeien en bloeien zal de tuin naar wens zijn.