Investeren in vastgoed


Nu geld sparen bij de bank je geld kost in plaats van oplevert, is het verstandig om andere manier te zoeken om je vermogen te laten groeien. Een huis kopen als belegging is een relatief veilige investering. Zeker zolang het goed blijft gaan op de woningmarkt.

Natuurlijk brengt beleggen altijd risico’s met zich mee, zo ook deze vorm van beleggen. Laat je daarom altijd adviseren of deze investering, ook in de toekomst, het beste voor je is.

Financieel voordeel met een vastgoed hypotheek

Als je een huis koopt met een zijn er vele voordelen bij het afsluiten van een vastgoed hypotheek. Bij een vastgoed hypotheek betaal je een opslag op de hypotheekrente. Je hebt met deze hypotheekvorm geen recht op hypotheekrenteaftrek. Daardoor zijn de maandelijkse kosten van een verhuur hypotheek hoger dan bij reguliere hypotheken. Deze kosten vang je op doordat je elke maand huur ontvangt voor het huis dat je gekocht hebt.

Het bezit van deze woning wordt belast als belegging, in box 3. De kosten van de hypotheek worden hierop in mindering gebracht. Zo ontvang je over het geld dat je geïnvesteerd hebt in deze woning een veel hoger rendement dan dat je het op een spaarrekening had gezet. Wordt het huis meer waard dan zal het rendement indirect ook stijgen.

Waarom is investeren in vastgoed zo populair?

De populariteit van investeren in vastgoed heeft meerdere redenen. De belangrijkste reden is gelegen in het beeld dat mensen hebben van de vastgoedmarkt. Particulieren – die vaak niet professioneel in vastgoed beleggen – baseren dit beeld vaak op hun persoonlijke ervaring. Zo trekken zij op basis van de gestegen waarde van hun eigen woning de conclusie dat al het vastgoed zal renderen. Dit beeld wordt bevestigd door wat zij lezen in de media over de woning schaarste en de hiermee samenhangende stijging van de huren. Wat ook meespeelt is de historisch lage spaarrente, waardoor mensen op zoek gaan naar andere manieren om rendement te behalen op hun vermogen. Een deel van de particuliere vastgoedbeleggers financiert het vastgoed overigens niet geheel zelf maar sluit ook een hypotheek af, hierbij gebruik makend van de historisch lage hypotheekrente.

Er spelen uiteraard ook psychologische factoren mee. Een beleggingspand is tastbaar en minder abstract dan een aandelenportefeuille. Rond stenen hangt altijd al een sfeer van opportunisme. We bekijken vastgoed door een roze bril en zijn ons niet altijd voldoende bewust van de risico’s.

Regels voor het afsluiten van een vastgoed hypotheek

Voor het afsluiten van een hypotheek bij vastgoedhypotheek.nl gelden een aantal regels die bij elke bank nagenoeg hetzelfde zijn:

  • Je kunt tot 70% van de waarde in verhuurde staat financieren middels een beleggingshypotheek. Je moet dus zorgen voor 30% eigen geld als de minimale eigen investering. Dit bedrag kan bestaan uit eigen vermogen, maar ook een lening van een naaste of door een samenwerking met een beleggingspartner zoals vastgoedbeheerders, een aannemer of een collega-ondernemer.
  • Een beleggingspand hypotheek heeft een theoretische looptijd van 30 jaar.
  • De rente die je betaalt is hoger dan die van een reguliere hypotheek voor een eerste woning. Gemiddeld tussen de 3,15 – en 5,4%, maar nog altijd voordelig. Vergeet dus niet om je rente mee te nemen in de berekening van je verwachte opbrengsten en uitgaven. Daarnaast kan het interessant zijn om het beleggingspand tegen een hogere rente te kopen en later om te zetten naar een andere hypotheek, indien het pand een waardevermeerdering mogelijk maakt.
  • Je investeert zelf minimaal 30% eigen geld en lost vervolgens in de eerste 10 jaar nog eens maximaal 20% af. Tot 50% van de waarde in verhuurde staat;
  • De huurinkomsten uit het beleggingspand moeten vanaf het begin de totale exploitatie (rente, aflossing en andere kosten voor eigendom en beheer van het pand) het liefst voor 125% dekken.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl