Het kiezen van het juist formaat dekbed

Het kiezen van het juist formaat dekbed


Je oude dekbed is niet meer wat het geweest is. Dat betekent tijd voor een nieuw dekbed. Maar welke maat is nu geschikt voor jou en je eventuele partner? Er zijn namelijk veel verschillende maten te verkrijgen en het kan dan moeilijk zijn om door de bomen het bos nog te zien. Logischerwijs is het verstandig je eigen bed als maatstaf te hanteren. Wanneer je een eenpersoonsbed hebt, is de beste keuze een eenpersoons dekbed te nemen. Een tweepersoons dekbed is te zwaar en te groot voor een eenpersoonsbed en verschuift dus gemakkelijk naar een zijde van het bed. Met de kans dat het dekbed in de nacht op de grond beland. Om het overzichtelijk voor je te maken, zetten we de verschillende dekbedden voor je op een rij.

Eenpersoons dekbed

Als je in je eentje slaapt in een eenpersoonsbed dan heb je voldoende aan een eenpersoons dekbed. De standaard maten waarin een eenpersoons dekbed te verkrijgen is zijn de volgende:

  • 140 × 200 cm
  • 140 × 220 cm

Beide maten passen prima op een bed van, variërend van zeventig tot honderd centimeter, breed. Als je een twijfelaar hebt (een bed van 1,40 cm in breedte) en je slaapt daar alleen in, dan is een eenpersoons dekbed ook voldoende.
Een andere reden om een eenpersoons dekbed aan te schaffen kan zijn, omdat je gewoon graag je eigen dekbed hebt als je gaat slapen. In dat geval heb je een tweepersoonsbed, maar slapen jij een je partner ieder onder een eigen dekbed. Mocht je partner langer zijn dan dat jij bent, dan is het ideaal dat het eenpersoons dekbed in verschillende lengtematen te verkrijgen is.

Tweepersoons dekbed

Als je fijn met twee personen in bed ligt, en vind het heerlijk een dekbed te delen dan is een tweepersoons dekbed de beste keuze. Deze dekbedden zijn te verkrijgen in twee standaardmaten, namelijk:

  • 200 x 200 cm
  • 200 x 220 cm

Een dekbed van 200×200 of 200×220 is prima geschikt om samen de reis naar dromenland te maken en knus tegen elkaar aan te kruipen. Heb je een tweepersoonsbed helemaal voor jezelf alleen? Wees niet getreurd, ook dan is een is tweepersoons dekbed ideaal. Zo kun je lekker draaien en woelen zonder dat je dekens tekort komt.

Lits-jumeaux dekbed

Een Lits-jumeaux bed bestaat uit twee eenpersoonsbedden die tegen elkaar geschoven worden. De breedte van het eenpersoonsbed is breder dan van een normaal eenpersoonsbed. De bedden worden tegenwoordig niet meer gemaakt, maar de naam van het dekbed is gebleven.
De tweepersoons Lits-jumeaux dekbedden zijn dan ook wat breder dan het normale tweepersoons dekbed. De standaardmaten zijn:

  • 240 × 200 cm
  • 240 × 220 cm

Als je nog meer ruimte wilt en dus onder een extra groot dekbed wilt slapen, dan kun je kiezen voor de grootse variant Lits-jumeaux dekbedden. De maten van deze dekbedden zijn:

  • 260 × 200 cm
  • 260 × 220 cm

Het is wat moeilijker om aan deze maat dekbedden te komen. Het is geen doorgaande maat en er is in verhouding weinig vraag naar. Ze zijn wel nog te krijgen bij speciaalzaken.

Dekbedden voor kinderen

Kinderen groeien als kool. Je zult om deze reden een aantal keren een nieuw dekbed moeten kopen voor je kind. Het is niet prettig om als kleine dreumes onder een veel te groot dekbed te moeten liggen. Verander bijvoorbeeld het dekbed van je kind mee wanneer je een nieuw bed koopt.

Als baby ligt je kind comfortabel in een wiegje. Speciaal voor de wieg zijn er de allerkleinste dekbedden. De maat van dit dekbed is 60 × 80 cm en is ruim voldoende om je kleintje lekker warm mee in te stoppen.

Na de wieg komt het ledikantje

Voor het ledikantje is een dekbed met de maat; 100 × 135 cm perfect geschikt. Niet te groot, zodat het te zwaar wordt voor je kind en niet te klein, zodat het met de voetjes bloot komt te liggen.

Na het ledikant volgt er een junior bed, maar tegenwoordig zijn er ook bedden die uit te schuiven zijn. Voor een junior bed of voor een bed wat uit te schuiven is, kun je het beste een eenpersoons dekbed aanschaffen.

You may also like

Hoe onderhoud je kunstgras?

Een patchkast kopen

Wat is een serverkast?

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl