LED verlichting, gezondheid en milieu: hoe zit het nu?
Hoe meer wetenschappers te weten komen, des te meer verrassingen er ontstaan. Het komt regelmatig voor dat iets waarvan wij lange tijd dachten dat het geen kwaad kon, toch schadelijk bleek te zijn. Verlichting is hiervan een goed voorbeeld. Toen de spaarlamp in opkomst kwam ter vervanging van de gloeilamp, leek dat op alle gebieden een goede zaak. Toch was dat uiteindelijk zeker niet op elk gebied zo. De spaarlamp was weliswaar veel energiezuiniger dan de gloeilamp; door toepassing van kwik was deze wel ontzettend belastend voor het milieu.
Inmiddels is de spaarlamp al geruime tijd verdrongen door de LED lamp. Iedereen weet dat een LED lamp nog een stuk spaarzamer met energie omgaat en een langere levensduur kent. Dan ben je wellicht al direct geneigd te denken dat een LED lamp beter is voor het milieu. Maar is dat ook echt zo? En hoe zit het met de effecten van LED verlichting op de gezondheid? Je leest het in deze blog.
De impact van LED verlichting op het milieu
LED verlichting heeft qua duurzaamheid twee duidelijke voordelen ten opzichte van spaarlampen. Zo gebruiken deze lampen minder energie en gaan de lampen nog langer mee. Maar: spaarlampen verbruiken ook minder energie en gaan langer mee dan gloeilampen. Om die redenen gingen mensen er ten onrechte van uit dat een spaarlamp per definitie beter voor het milieu was dan een gloeilamp. Waar echter geen rekening mee werd gehouden, was dat er in een spaarlamp zeer schadelijke stoffen verwerkt zitten, zoals kwik. Een gloeilamp mag dan wel minder energiezuinig zijn: deze is ook minder vervuilend wanneer hij wordt weggegooid.
Hoe zit dat dan met LED lampen? LED verlichting boekt gelukkig op alle terreinen winst. Energiezuiniger en duurzamer (ook voor buiten, helemaal als buitenlampen met sensor), maar ook minder belastend voor het milieu. Dat komt omdat er in LED lampen nog amper schadelijke stoffen aanwezig zijn.
LED verlichting en je gezondheid
Een andere belangrijke kwestie is natuurlijk de impact van verlichting op je gezondheid en welzijn. In dit opzicht had LED verlichting lange tijd een achterstand op de verlichting waar het in het begin mee moest concurreren: spaarlampen. Oudere LEDs hadden over het algemeen een lage kleurtemperatuur. Dat wil zeggen dat de kleur van het licht meer naar het blauwe neigt dan naar het gele. Niet alleen oogt dit wat kil het heeft dezelfde nadelige effecten als bijvoorbeeld het licht van een tv-scherm: het is een niet natuurlijke kleurtemperatuur die kan zorgen voor vermoeidheid en slaapproblemen.
Inmiddels is dat probleem opgelost en vormt LED verlichting ook op dit gebied geen enkel risico mee. Het is dan wel belangrijk dat je altijd kiest voor kwalitatieve verlichting met een warmere kleurtemperatuur.
Comments are closed here.