Houtvezel

Tips voor het gebruik van houtvezels in huis


De afgelopen jaren zijn er heel veel onderzoeken gedaan naar manieren waarop houtafval degelijk en nuttig verwerkt kan worden. Afvalresten van bouwbedrijven en zagerijen hadden nooit een duidelijke functie. Ze werden simpelweg gedeponeerd met ander restafval. Niemand die hierbij stil zou staan. Veel bedrijven dachten dat dit toch anders zou moeten. Helemaal nu de vraag naar duurzame en gerecyclede producten zo hoog is. Daarom zijn er steeds meer bedrijven die afvalresten door het hele land ophalen en deze omvormen tot bruikbaar materiaal. Er zijn inmiddels verschillende producten op de markt verschenen die zijn vervaardigd van gerecyclede houtvezels. Wij hebben voor jou een kort lijstje van dergelijke duurzame producten gemaakt.

Houtvezels als isolatiemateriaal

Wat veel mensen niet weten is dat houtvezels uitstekend hun functie kunnen vervullen als isolatiemateriaal. Sterker nog: in tegenstelling tot veel andere natuurlijke isolatiematerialen beschikken houtvezels verreweg uit de meest gunstige isolatiewaardes. Dit betekent dat de warmte in huis goed wordt vastgehouden. En zoals we allemaal weten levert een goede isolatie in huis een hoger wooncomfort én een lagere energierekening op.

Het grootste voordeel van isolatieplaten van houtvezels is dat ze uitstekende vochtregulerende eigenschappen hebben. Dat houdt in dat vocht niet tegengehouden wordt als dat niet nodig is. Hierdoor ontstaan er geen broedhaarden voor schimmels en andere ziektekiemen. Daarnaast kunnen de platen ook weer vocht vasthouden indien dat nodig is. Vocht van buiten wordt echter nóóit binnen gelaten. Hierdoor geniet je van een hoog wooncomfort, op ieder moment van de dag. Daarnaast werken houtvezels niet alleen isolerend, maar ook nog eens geluiddempend. Hierdoor heb je minder last van geluiden van buitenaf en zullen de buren ook minder geluidsoverlast van jouw gezin ervaren. Win-win!

Houtvezels in pellets

Een enorm populaire toepassing van houtvezels zijn pellets. Pellets zijn korrels die vervaardigd worden van gerecycled restmateriaal. Hierbij gaat het vaak om zaagsel, maar ook om kleine houtvezels die van zagerijen en dergelijke afkomen. Dit betekent dat er weinig moeite moet worden gedaan om aan het materiaal te komen. Bovendien stoot het materiaal in vergelijking met haardhout ook nog eens zeer weinig schadelijke stoffen uit tijdens het verbrandingsproces. Door te kiezen voor pellets draag je dan ook je steentje bij aan het milieu.

Het gebruik van pellets in plaats van haardhout heeft ontzettend veel voordelen. Op de eerste plaats natuurlijk het feit dat ze zeer CO2 neutraal zijn tijdens het verbrandingsproces. Daarnaast branden ze ook nog eens veel efficiënter. Dit levert niet alleen een hoger rendement op, maar zorgt er ook voor dat er minder asresten overblijven. Hiermee bespaar je jezelf een hoop schoonmaakwerk.

En last but not least… pellets zijn ook nog eens ontzettend voordelig ten opzichte van de aanschaf van brandhout. Hierdoor ben je veel minder geld kwijt, terwijl je ook nog eens minder nodig hebt om de woning te verwarmen. Kortom, je betaalt veel minder geld voor hetzelfde (of misschien zelfs nog wel een beter) resultaat. Genoeg redenen dus waarom deze toepassing van houtvezels in huis zo ontzettend populair is geworden.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl