Tips bij het kopen van een eigen woning

Tips bij het kopen van een eigen woning


Het is misschien al heel wat jaren jouw ultieme droom om ooit een eigen woning te kopen. Huren wordt steeds duurder en kopen levert op de lange termijn veel meer op. Een eigen woning is echter lang niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Bovendien is het woningaanbod tegenwoordig klein. Een droomhuis vinden dat ook nog eens binnen jouw budget past? Dat lijkt haast onmogelijk. Toch is het écht mogelijk. Als je tenminste weet waar je op moet letten. Daarom volgen hieronder enkele tips bij het kopen van een eigen woning.

Weet hoeveel je maximaal kunt lenen

Voordat je überhaupt op huizenjacht gaat is het eerst belangrijk om uit te zoeken hoeveel je maximaal kunt lenen. Hoeveel spaargeld heb je? Hoeveel mag je lenen? Allemaal dingen om rekening mee te houden. Zo kom je nooit voor een teleurstelling te staan als je onverhoopt de financiën toch niet rond kan krijgen.

Begin jouw huizenjacht daarom altijd eerst door een gesprek met een hypotheekadviseur te voeren. Bedenk ook goed wat je maximaal per maand uit wil geven. Kies nooit voor de maximale hypotheek als je eigenlijk meer ruimte over wil houden per maand. De maandlasten hypotheek berekenen kan tegenwoordig gelukkig eenvoudig. Je kunt dit navragen aan de hypotheekadviseur, maar ook online een berekening uitvoeren. Zo kun je alvast een beetje inschatten hoe hoog de kosten precies gaan zijn.

Neem iemand mee tijdens de bezichtiging

Hoe weet je nou welke woning de juiste is voor jou? Vaak wordt die beslissing gebaseerd op een gevoel. Je stapt binnen en je voelt gewoon dat dit jouw woning is. Dat komt niet heel vaak voor. Maar als het eenmaal gebeurt, weet je zeker dat je goed zit. Helaas is het hierdoor wel een stuk lastiger om objectief te blijven. Daardoor mis je soms belangrijke dingen. Voordat je een bod uitbrengt, moet er eerst even pas op de plaats gehouden worden.

Het is dan ook belangrijk om altijd ook nog een tweede bezichtiging in te plannen. Laat je niet gek maken door de huidige markt, maar bezichtig de woning echt nog een keer opnieuw. Dan weet je zeker of het gevoel blijft en ben je ook nog eens in staat om iemand met een objectieve blik mee te nemen. Denk aan een aankoopmakelaar, familie, vriend of een deskundige. Hierdoor mis je geen essentiële dingen.

Let ook op de omgeving

Soms zijn er woningen die ongelooflijk mooi zijn en helemaal aan het wensenlijstje voldoen, maar eigenlijk op de verkeerde plek gevestigd zijn. Bijvoorbeeld doordat de omgeving niet aan de verwachtingen voldoet, er geen scholen in de buurt zijn, parkeren een groot probleem is of de sfeer in de buurt gewoon niet optimaal is. Als je je enkel laat leiden door de uitstraling van het huis, kan dit catastrofale gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om nog voor de eerste bezichtiging eerst een rondje in de wijk te lopen. Wat valt je op? Is dit een plek waar je je prettig in zou kunnen voelen? 

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl