Badkamerverlichtig kiezen

Badkamerverlichting kiezen: hier moet je op letten!


Nieuwe badkamerverlichting kiezen lijkt een hele opgave. Er is namelijk een enorm groot aanbod. Hoe weet je dan welke lampen het meest geschikt zijn? En hoe zorg je ervoor dat niet alleen de basisverlichting klopt, maar dat je ook de juiste sfeer in de badkamer haalt? Bovendien vraagt de badkamer ook om de nodige extra aandacht. Is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat alle lampen en inbouwspots badkamer geheel waterdicht zijn? Op al deze vragen en meer geven wij antwoord!

Tips voor de basisverlichting

Iedere ruimte in huis vraagt om een uitstekende basisverlichting. Hierbij gaat het om een lamp die de ruimte geheel verlicht. Alle andere lampen, spots en armaturen worden gebruikt om deze verlichting te versterken of waar nodig extra licht te geven. Interieurspecialisten raden aan om voor meerdere armaturen met minder wattage en een lagere lichtopbrengst te kiezen. Wanneer je slechts voor één groot armatuur kiest zal dit veel schaduwen opleveren. Bovendien krijg je zo onvoldoende licht op plaatsen waar dat echt nodig is.

Belangrijkste lichtpunten in de badkamer

Het is altijd verstandig om meerdere armaturen en/of spots te gebruiken bij het verlichten van de badkamer. Zelfs bij de kleinste badkamers zijn verschillende lichtpunten mogelijk. Maar welke ruimtes moeten nu echt verlicht worden? Wij zetten de belangrijkste punten op een rijtje:

  • Bij de wastafel is het altijd prettig om over extra verlichting te beschikken. Bij sommige wastafels is er al gedacht aan extra verlichting (bijvoorbeeld lampen die achter de spiegel zijn gemonteerd), maar bij de meeste wastafels moet je dit zelf nog monteren. Bij het scheren, tandenpoetsen, het kammen van de haren of het aanbrengen van make-up is goede verlichting gewenst. Kies daarom voor een mooie spot met zacht licht boven de spiegel. Kies bij voorkeur voor een brede stralingshoek. Zo voorkom je schaduwvorming en kun je vanuit elke hoek van het juiste licht profiteren.
  • Ook in de douche is voldoende licht noodzakelijk. Enerzijds omdat je vaak doucht wanneer het nog (of al) donker is en anderzijds omdat dit gewoon veel prettiger doucht. Houd er wel rekening mee dat een led spot of armatuur boven de douche tegen spatwater bestand moet zijn. Let daarom op de IP-waarde.
  • Boven het bad is het belangrijk om een minder sterke wattage te gebruiken. Zo creëer je meer sfeer voor een rustgevende uitstraling. Wanneer je toch voor een hogere wattage kiest is het verstandig om een dimmer te gebruiken. Zo kan je de sfeer geheel naar wens aanpassen.

led spot badkamer ip-waarde 65

Let op de IP-waarde

De badkamer is een zeer vochtige ruimte. Daarom is het belangrijk om op de IP-waarde van de verlichting te letten. Dit vertelt je of de lamp bestand is tegen water. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter bestand deze is tegen vocht. Bedenk daarom goed welke lampen waar komen te hangen en in hoeverre deze in contact staan met water. Bij direct contact met water (bijvoorbeeld in bad of in de douche) is een IP-waarde van minimaal 65 aan te raden.

Boven de wastafel of ver van het bad en de douche vandaan volstaat een IP-waarde van slechts 44 en minimaal 21. Laat je bij twijfel adviseren door een medewerker in een speciaalzaak. Zo weet je zeker dat je niet alleen een prettig lichtplan opstelt, maar dat ook de veiligheid in de badkamer gewaarborgd is.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl