hoe lang gaat een matras mee

Hoe lang gaat een matras mee?


Een matras is essentieel voor een goede nachtrust en een fijn ligcomfort. Het matras heeft dan ook zeker niet het eeuwige leven. Zelfs het meest kwalitatieve matras zal na enkele jaren versleten raken. Als je een matras niet tijdig vervangt, kan dit de ondersteuning van het lichaam negatief beïnvloeden. Door een slechte veerkracht en te weinig ondersteuning van de spieren en gewrichten kan de nachtrust negatief beïnvloed worden. Daarnaast neemt ook de hygiëne van het matras af. Duidelijke taal, maar hoe lang gaat een matras dan eigenlijk mee? Wanneer is deze écht aan vervanging toe?

Gemiddelde levensduur van een matras

Hoe lang een matras precies meegaat is afhankelijk van meerdere factoren. Gemiddeld spreken we over een levensduur van circa 10 jaar. Dit is echter een gemiddelde.

Wanneer je een kwalitatieve beddenwinkel binnenstapt, zal je wellicht sneller voor een matras van hoge kwaliteit kiezen. Hier vind je immers eerder kwalitatieve matrassen dan in B-winkels. Als een matras over een hogere kwaliteit beschikt, zal deze logischerwijs ook van een langere levensduur genieten. Daarnaast spelen ook lichamelijke factoren een belangrijke rol. De één verliest bijvoorbeeld meer vocht per nacht dan de ander. Vocht wordt zeer snel opgenomen door het matras, waardoor deze een broedplaats voor schimmels en bacteriën wordt. Als je veel transpireert zal je matras dan ook minder lang meegaan.

Ook jouw lichaamsgewicht speelt een belangrijke rol in de levensduur van het matras. Een zwaarder persoon zal meer druk op de veerkracht van het matras uitoefenen. Hierdoor verslijt het matras veel sneller.

En last but not least… het onderhoud. Als je een matras zorgvuldig onderhoud, regelmatig omkeert en met zorg schoonmaakt, zal je hier logischerwijs veel langer mee doen. Toch is een goed onderhoud geen garantie voor een langere levensduur. Op een gegeven moment is een matras gewoon op, zelfs de matrassen van de hoogste kwaliteit. Het is van essentieel belang om het matras dan tijdig te vervangen. Te lang wachten kan nare fysieke ongemakken veroorzaken.

kwaliteit matras

Wanneer vervang je een matras?

Vind je het lastig om in te schatten wanneer een matras aan vervanging toe is? Hieronder geven we enkele tips waaraan je kunt herkennen dat het matras aan vervanging toe is:

  • Sta je iedere morgen met rug- en/of nekklachten op? Ervaar je lichamelijke ongemakken en weet je niet goed waar deze vandaan komen? Dan kan het geen kwaad om je matras eens goed onder de loep te nemen. Als een matras oud en versleten is, zal de veerkracht op zijn. Hierdoor zullen de drukpunten van het lichaam niet voldoende ondersteund worden. Als je iedere morgen met rugklachten opstaat, kan je er bijna vanuit gaan dat je matras aan vervanging toe is. Een verouderd matras en rugpijn gaan hand in hand.
  • Zijn er zichtbare kuilen in het matras aanwezig? Kuilvorming zien we vooral terug bij doorgezakte en versleten matrassen. Het lichaamsgewicht wordt in dit geval onevenredig verdeeld, waardoor je te maken krijgt met onprettige harde plekken in bed.
  • Na verloop van tijd neemt de hygiëne van het matras drastisch af. Doordat een matras vocht en dode huidcellen absorbeert, geniet jij van een fijnere nachtrust. Hierdoor word je nooit badend in het zweet wakker. Na enkele jaren neemt het absorptievermogen van een matras af. Dit herken je aan vlekken en geurtjes in je matras. Deze onhygiënische vlekken zijn niet bevorderlijk voor de nachtrust.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl