wc ontstoppen

Hoe ontstop je een WC?


Bij een bezoekje aan het toilet word je direct opgeschrikt als je ziet dat water omhoog komt. Uit paniek trek je direct nog een keer door en wordt de hoeveelheid water alleen nog maar meer. NU stoppen waar je mee bezig bent. Het is tijd om de WC te ontstoppen. Maar hoe pak je zoiets aan? Schakel je direct de hulp van loodgieter Turnhout in of pak je het probleem eerst zelf aan?

Zelf doen of uitbesteden

Een verstopt toilet kan je in de meeste gevallen heel goed zelf ontstoppen. Vaak krijg je deze niet meer schoon met chemische ontstoppingsmiddelen, maar komt er toch echt wel wat extra werk aan te pas. Kom je er echt niet uit of heb je geen zin en tijd om het toilet zelf aan te pakken? Dan kan je er altijd nog voor kiezen om en professional in te schakelen.

Voorkom een overstroming

We begrijpen heel goed dat een verstopt toilet nooit op het goede moment komt. Je hebt weinig tijd en probeert gehaast nog een keer op de spoelknop te drukken. Het gevolg is een waterballet waar je U tegen zegt. Het is af te raden om direct na de eerste keer doorspoelen opnieuw op de knop te drukken. Hiermee riskeer je dat de waterhoeveelheid alleen nog maar groter wordt en de kans op overspoeling toeneemt. Spoel het toilet dan ook altijd maar één keer door en begin dan oplossingsgericht te denken.

overstroming wc

Denk aan de vloer en sluit de watertoevoer af

Vergeet vooral niet om de vloer tijdig te beschermen. Je wilt immers niet dat wateroverlast de badkamervloer onherstelbaar beschadigd. Leg kranten, handdoeken of ander beschermend materiaal om de toilet heen en ga dan pas aan de slag. Bovendien is het dan ook nog eens een stuk gemakkelijker om het toilet straks weer schoon te maken.

Blijft het water van het toilet omhoog komen en ben je bang dat de ruimte straks volstaat met water? Sluit dan de watertoevoer naar het toilet af. Hiermee bedoelen we niet de hoofdkraan, maar enkel het kraantje dat het toilet van water voorziet. Deze zit vaak vlak naast, achter of onder het toilet.

afvoer wc

Ontstoppen maar!

Nu is het echt tijd om aan de slag te gaan. Dat doe je als volgt:

  • Stap 1: giet een emmer met heet water in het toilet. Zorg ervoor dat het water niet kookt, want dit kan barsten in de porseleinen pot veroorzaken.
  • Stap 2: kijk of het water vanzelf wilt zakken. Door het hete water kan de verstopping zachter worden, waardoor het water vanzelf zakt. Is dit het geval? Dan kan je voorzichtig proberen door te spoelen en is de verstopping vanzelf opgelost. Veel vaker is het echter nodig om met grof geschut aan te komen. Een plopper is meestal voldoende om het toilet gemakkelijk te ontstoppen.
  • Stap 3: heeft de plopper ook niet gewerkt? Gebruik dan een tuinslang om de verstopping te verwijderen. Duw de slang zo ver mogelijk in de afvoer en laat deze op vol vermogen spuiten. Zo spoel je achtergebleven restjes gemakkelijk weg.

Hebben alle bovenstaande tips niet geholpen of blijft de verstopping terugkeren? Vraag dan om advies aan een loodgieter.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl