Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?


Steeds vaker worden zonnepanelen geïnstalleerd op de daken van woningen in Nederland. Dit wordt gedaan omdat ze goed zijn voor het milieu aangezien ze groen en hernieuwbaar energie genereren. Hier kun je als huiseigenaar gebruik van maken zodat je minder hoeft te betalen aan de energieleverancier waarbij je met behulp van een energievergelijker een contract bij de goedkoopste energieleverancier hebt afgesloten. Dit komt doordat je minder geleverde energie verbruikt, je gebruikt juist de elektriciteit van de zonnepanelen die op het dak van je huis liggen. Desondanks hebben deze panelen niet alleen voordelen, je moet ook zeker rekening houden met de onderstaande nadelen.

Productie kan milieu schaden

Hoewel zonnepanelen schone, hernieuwbare energie produceren, kan het proces dat nodig is om ze te produceren schadelijk zijn voor het milieu. Massaproductie van zonnepanelen kan namelijk leiden tot verbranding van fossiele brandstoffen en plastic afval. Helaas is dit een van de over het hoofd geziene nadelen van zonnepanelen. Ze zijn simpelweg niet milieuvriendelijk voor massaproductie. Dat is best jammer, want zonnepanelen worden vaak gebruikt om de klimaatcrisis te bestrijden. Dit is dan ook een nadeel van zonnepanelen, hoewel ze zelf groene, hernieuwbare energie produceren. Je zou dus kunnen zeggen dat van dit nadeel een voordeel gemaakt wordt op de lange termijn.

Hoge initiële kosten

De eerste initiële investering voor de installatie van zonnepanelen is vrij hoog en niet iedereen zal ze kunnen betalen. Hoewel we zouden kunnen stellen dat zonnepanelen de meest betaalbare zijn die ze ooit zijn geweest, maar toch hangt er wel een hoog prijskaartje aan. Helaas is dit een nadeel van zonnepanelen, maar de toekomst ziet er rooskleurig uit nu de prijzen dalen. Deze prijsdaling heeft te maken met de nieuwste technologie. Desondanks zullen er alsnog veel Nederlanders zijn die niet in staat zijn om de hoge initiële kosten van zonnepanelen te financieren, al zou een lening kunnen helpen.

Je hebt er zon(licht) voor nodig

Er kan alleen energie worden opgewekt wanneer zonlicht het oppervlak van het paneel raakt en wordt omgezet. Dus als er geen zon is, zal er geen energie worden geproduceerd. Hoewel zonnepanelen op bewolkte dagen nog steeds stroom kunnen opwekken omdat het UV-licht de energie genereert, presteren ze alsnog het beste op zonnige dagen. Als je je op een locatie bevindt die niet veel zon krijgt, is het waarschijnlijk het beste om geen zonnepanelen aan te schaffen. Dit systeem zal namelijk niet genoeg zonlicht krijgen om de hoge initiële investering waard te zijn. Het is dus afhankelijk van de locatie van je woning en ook het gebied eromheen.

Lage energieconversie

Zelfs de meest geavanceerde zonnepanelen zetten nog maar zo’n 20 tot 25 procent van de zonne-energie om in stroom. Het laat zien hoeveel kans er is om betere technologie te ontwikkelen om de volle kracht van de zon te optimaliseren. Er zijn echter veel dingen waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de richting van de panelen en de locatie. Daarnaast is het ook belangrijk om te benadrukken dat de efficiëntie van de zonnepanelen niet het belangrijkste zou moeten zijn. Dit is al helemaal het geval als je het hebt over een verschil van één of twee procent.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl